Proiectul se axează pe o soluţie tehnică realistă şi viabilă (obţinerea multifuncţionalităţii ca efect al nanostructurării materialului prin DPS), concepută astfel încât să exploateze implicaţii reale cunoscute (şi previzibile) ale finisării granulaţiei la nivel submicronic/nanometric asupra unor proprietăţi ale materialelor la nivel macroscopic.
Costurile au fost estimate în condiţiile utilizării la maxim a infrastructurii existente şi a asigurării depăşirii constrângerilor tehnologice ale DPS, a investigării structurii la nivel nanometric, a achiziţiei şi prelucrării datelor experimentale prin metode moderne.
Cheltuielile de capital  vizează obţinerea echipamentului care să asigure condiţiile DPS şi reproductibilitatea rezultatelor cu probabilitate ridicată.
Durata activităţilor de cercetare a fost estimată în funcţie de riscurile şi ipotezele cunoscute, de volumul de lucru, de implicarea resursei umane în activităţile de cercetare cu caracter de noutate, de posibilitatea aplicării eficiente a soluţiilor alternative.
Membrii echipei de cercetare cunosc constrângerile extreme ale DPS (efectele câmpului de tensiuni din matriţă, deformaţiile elastice ale ansamblului poanson-matriţă – semifabricat, dificultăţile asigurării condiţiilor de deformare), dar şi dificultăţile analizei la nivel nanostructural.